Nu faceți din diploma de studii un scop în sine! Drumul până acolo e cu adevărat important
Universitatea din Oradea a marcat, luni, 3 octombrie, printr-o festivitate organizată în sala de sport a instituției, deschiderea noului an universitar. A fost un eveniment pe care mărturisesc că îl așteptam, după ce, din cauza pandemiei, în ultimii doi ani astfel de festivități au avut loc cu participarea unui număr restrâns de persoane.
Am simțit din nou emoțiile unui început de an academic, unul în care Universitatea din Oradea are aproape 21.000 de studenți.
Acestora le-am atras atenția să nu facă din diploma de studii un scop în sine – drumul până acolo este cel cu adevărat important.
Nu cereți indulgență profesorilor! Să parcurgem drumul împreună!
Bucuria obținerii unei diplome durează cam o zi și o au absolvenții, părinții, prietenii, cei dragi. A doua zi însă începe ce este mai important, respectiv ca tinerii să pună în practică tot ceea ce au învățat pentru a obține diploma. Cei din jurul lor, cei cu care interacționează se bazează pe competențele pe care ei le dobândesc.
Dacă nu vor aplica și confirma cunoștințele acumulate în anii de facultate, acest lucru va afecta sănătatea pacienților – în cazul celor ce vor ajunge medici – ori vor putea produce pagube – dacă bobocii de azi vor deveni ingineri – sau vor afecta generații întregi de tineri, în cazul celor care vor lucra în învățământ.
Imaginați-vă că pacienții vă sunt rude sau părinți, că o casă care se năruie este casa bunicilor sau imaginați-vă că acei copii pe care îi dezorientați sunt ai prietenilor voștri.
Le-am descris studenților aceste imagini pentru că în fiecare zi ne întâlnim cu persoane care abia au așteptat examenul de finalizare a studiilor, uitând de drumul parcurs până acolo. Le-am cerut să nu solicite indulgență profesorilor și să parcurgă acest drum – de la festivitatea de deschidere la examenul de absolvire – în echipă. Doar așa ne vom putea ține departe de erorile pe care le fac cei care învață doar pe jumătate ori care uită de educație.
Luați toată informația de la profesori și nu vă feriți nici de iubirile studențești!
Cu sprijinul autorităților locale și județene, Universitatea din Oradea se străduiește să le ofere tinerilor condiții din ce în ce mai bune pentru activitățile din campus sau din afara acestuia.
Studenții trebuie să conștientizeze că se află la vârsta la care se pot bucura cel mai mult de viață. Acum își pot hrăni sufletul cu bucuriile prieteniei și ale interacțiunii sociale.
Le-am transmis să ia tot ce pot de la anii care îi așteaptă: toată informația de la cadrele didactice, toată bucuria de a fi la vârful capacităților intelectuale și fizice, toată dragostea de la familie.
În plus, le-am dezvăluit un secret: să nu se ferească nici de iubirile studențești. Chiar dacă se vor stinge o dată cu anii de facultate și vor lăsa răni, cu timpul se vor transforma în elemente de patrimoniu sufletesc. Asta am simțit-o și eu.
Să fim sănătoși! Să ne vedem cu bine la cursul festiv și peste ani și ani, împliniți în tot ceea ce facem!
Urmărește înregistrarea video a evenimentului de deschidere a noului an universitar: https://www.facebook.com/CausVasilePNL/videos/1139796666643824